Digitale Fotografie Opleiding

Geeft inzicht in digitale fotografie

HDR en Bracketing

Leer over HDR en Brackting of volg een speciale Privé cursus

Beperkt dynamisch bereik

De sensor van je camera legt de helderheid en kleur van je onderwerp vast. Je camera kan in een foto slechts een beperkte hoeveelheid helderheden vastleggen (dynamisch bereik). Te donkere delen worden zwart, te lichte delen worden wit. Je moet dus bewust kiezen in welke delen van je foto je de informatie goed wilt kunnen zien. Minder belangrijke delen mogen best erg donker of erg licht worden weergegeven.

Histogram

Het Histogram is een staafgrafiek en geeft een indicatie van de verschillende helderheiden in je foto. Uiterst links toont de grafiek de zwarte delen, uiterst rechts toont de grafiek de witte delen. Daartussen staan de helderheden: heel donker, vrij donker, gemiddeld, vrij licht en heel licht. Hoe hoger de grafiek hoe meer van die helderheden er in je foto zitten.

Histogram.jpg

Maximaal Zwart en Wit

Het is niet verboden om zwart en wit in je foto te hebben. Dus mag je ook in het grafiek veel zwarte of witte tinten hebben. Over- en onderbelichten is uiteindelijk een keuze. Met de belichting kies je hoe licht of donker je foto wordt. In de M-stand doe je dit door handmatig de belichting aan te passen met Sluitertijd, Diafragma of ISO-waarde. Maar als 1 van de drie functies is ingesteld op automatisch gebruik je de +/- knop. Met deze belichtingscorrectie kies je hoeveel lichter of donkerder je de foto wilt weergeven.

Max_ZW.jpg

Maar soms wil je zowel in de lichte, als de donkere delen van je foto veel informatie tonen. Je kan op de camera je Contrast instelling aanpassen of in nabewerking op de computer. Maar de hoeveelheid informatie die je er bij krijgt blijft beperkt. Hoe hoger de kwaliteit van je sensor hoe meer verschillende helderheden je camera kan vast leggen. Zeker de kleine sensor van een Smartphone vangt weinig licht dus kan minder verschillende helderheden vastleggen. Daarom maken deze camera’s gebruik van complexe opname technieken om de kwaliteit van de foto te verbeteren.

Bewust over en onderbelichten

HDR is een techniek waar je met meerdere foto’s van verschillende helderheden een nieuw bestand kan maken waarin de informatie van de verschillende foto wordt samen gevoegd. Je maakt bijvoorbeeld een donkere foto waarin je veel informatie in de lichte delen kan zien. En een lichte foto met juist veel informatie in de donkere delen. In het HDR-bestand voeg je dit samen tot het gewenste resultaat.

BKT_+_en_-.jpg

Een JPG-bestand kan slechts 8 bit 256 helderheden per kleur bewaren. Voldoende voor weergave op een gewone monitor of drukwerk. Maar je camera kan meer helderheden waarnemen. En deze extra helderheden wil je met HDR zo optimaal mogelijke benutten. Een RAW-bestand kan met 16-bit duizenden helderheden per kleur bewaren. Zelfs je Smartphone kan met speciale apps en/of instellingen in Raw meer helderheden vastleggen.

Samenvoegen tot HDR

De HDR instellingen op je smartphone of camera zijn vaak beperkt. Je kan met software op de computer de instellingen vaak vergaand aanpassen met een hoger kwaliteit eindresultaat. In Lightroom is dit ook nog eens snel samen te voegen, efficiënt te bewerken en te beoordelen. De software maakt een 32-bit bestand om de extra helderheden optimaal te kunnen bewerken. Dit geoptimaliseerde resultaat bewaar je uiteindelijk als een 8-bit bestand waarin de helderheden optimaal worden weergeven.

HDR.jpg

Veel keuzes en veel oefenen

Met de Bracketing-functie kan je de camera instellen om foto’s van verschillende helderheden te maken. Als je de camera dan ook instelt op Continu-opname, zal de camera snel achter elkaar foto’s van verschillende helderheden maken. Met HDR op je computer kan je het eindresultaat van deze foto’s naar eigen inzicht aanpassen in helderheid, kleurverzadiging, contrast en nog veel meer. Het eindresultaat toont foto's met een vergroot dynamisch bereik in helderheid. Je krijgt veel doortekening in zowel de donkere- als lichte delen van je foto en een zuivere tot krachtige kleurweergave.

Mail ons voor meer informatie of een speciale cursus over HDR en Bracketing.

Kijk voor verhalen, recenties, tips en trics, foto's en nog veel meer op onze Facebook pagina!

go to facebook

WaalWeb Webdesign © 2010 – powered by Site Optimizer

Voor deze pagina moet u javascript aan hebben staan!